Sencha, Tencha, Matcha – tieto rozdiely by ste mali poznať

Sencha, Tencha, Matcha,

to, čo pre laika znie ako zoznam bojových umení Ďalekého východu, je v skutočnosti zoznamom stáročných druhov čaju. Zelený čaj, aby som bol presný, a v skutočnosti slabika cha, ktorá je súčasťou všetkých troch názvov, v japončine neznamená nič iné ako „čaj“. Jazykové korene japonského výrazu ležia v Číne, kde sa ním označovali horké byliny. Ako sa však tieto 3 odrody líšia?

Sencha

Keď sa Dorothy dostane do Smaragdového mesta pri pátraní po Čarodejníkovi z krajiny Oz, môže byť vyrobený aj z listov rastliny Sencha. Minimálne farbou zelený čaj veľmi pripomína smaragdy. Sencha je cenená pre svoju sviežu a jedinečnú chuť. Nie nadarmo tvorí tento druh čaju tri štvrtiny japonskej produkcie čaju! Sencha je relatívne nový objav: jeho príprava je známa až od 18. storočia. Sencha sa zbiera trikrát do roka; skoršie zbery sú kvalitnejšie a majú sladšiu chuť, neskoršie zbery majú čoraz horkú chuť. Zatiaľ čo „Cha“ znamená čaj, „Sen“ v japončine znamená niečo ako „zaliať (horúcou vodou)“.

Tencha

Tencha je vlastne predchodcom Matchy a zvyčajne sa do nej spracováva. Na rozdiel od Sencha je ker Tencha štyri týždne pred zberom zatienený, čo dáva jeho listom tmavozelenú farbu a jemnú chuť. Zvláštnosťou je aj to, že z čajových lístkov sa odstránia všetky stonky listov a jemné rebrá listov, až kým nezostane len čistá dužina listov. Niekedy sa vynechá ďalšie spracovanie a Tencha sa jednoducho pije taká, aká je. V japonských kuchyniach je tiež obľúbenou ingredienciou pri varení a pečení. Hoci v Japonsku existuje viac ako 100 rôznych odrôd, Tenchas sa tu vyskytuje zriedkavo a považuje sa za tajný tip pre nadšencov.

Matcha

Najstaršia a najtradičnejšia odroda zeleného čaju v Japonsku sa vyrába z Tenchy. História tohto špeciálneho čajovníka siaha až do Číny, kde bola Matcha pravdepodobne prvýkrát pripravená v 6. storočí – nie ako luxus, ale ako liek. Práve mnísi v budhistických kláštoroch získavali zo sušených čajových lístkov jemný prášok, ktorý konzumovali ako liek. Táto liečba viedla k ranému čajovému rituálu, ktorý japonský mních Eisei priniesol späť do svojej vlasti v 12. storočí. Kým v krajine pôvodu, Číne,Matcha postupne upadla do zabudnutia, v Japonsku opäť prekvitala. V 16. storočí, v období Sengoku, japonský čajový majster Sen no Rikyu napísal niekoľko básní, v ktorých podrobne opísal správne vykonávanie svetoznámeho japonského čajového obradu. V neposlednom rade je považovaný za obzvlášť ušľachtilý zelený čaj a je súčasťou kultúrneho dedičstva v krajinách svojho pôvodu, Japonsku a Číne, kde sa dodnes nachádza najväčšia časť svetovej produkcie. Matcha je charakteristická svojou intenzívnou zelenou farbou a príjemnou, mnohostrannou chuťou. Proces výroby je časovo náročný; samotný proces mletia 30 gramov prášku matcha trvá v tradičných žulových mlynoch celú hodinu (matcha znamená v japončine „mletý čaj“). Táto snaha sa samozrejme odráža aj na cene – matcha prášok je prémiový produkt. Používa sa aj ako cenná prísada pri výrobe zmrzliny, čokolády, pečiva a nápojov. Pri skladovaní však buďte opatrní: Rovnako ako iné potraviny, aj matcha stráca na čerstvom vzduchu svoju intenzitu a chuť. Preto by ste mali matchu skladovať v chladnej, vzduchotesnej nádobe.

Zobraziť v blogu